Casa inteligenta

Casa inteligenta Fotolia 82875403

Casa inteligenta. Case smart.

Diferenta dintre casa si acasa consta in trei stari necesare: confort, siguranta, liniste. Doar o casa nu poate oferi tot. Dar acasa, unde putem crea si dirija o intreaga lume cu propriile maini, totul ne permite sa progresam.

Astfel a aparut casa inteligenta(casa smart), un sistem de control flexibil si discret, potrivit atat in interiorul cat si in exteriorul locului ales pentru implementare.

Ce este o casa inteligenta?

Sa incepem cu inceputul, adica definirea conceptului de casa inteligenta, prin contrast cu o casa tipica, unde orice actiune este intreprinsa manual, fie ca este vorba de pornirea aerului conditionat, inchiderea luminii sau reglarea caldurii furnizate de unitatea de incalzire centrala a locuintei. Intr-o casa inteligenta electronicele si electrocasnicele pot fi controlate centralizat, de la distanta, acestea putand chiar comunica intre ele. Utilizatorii vor putea de exemplu crea reguli automatizate de genul “daca temperatura din casa scade sub 20 grade Celsius porneste centrala termica”.

In prima faza inteligenta se va traduce in posibilitatea de a controla de la distanta dispozitivele din casa si setarea de reguli automate pentru functionarea acestora. Poate in viitor vom vorbi si de inteligente artificiale care vor decide ce este mai bine pentru noi, insa momentan nu este cazul.

Avantajele unei case inteligente

Cea mai frecventa intrebare este probabil “la ce ne foloseste o casa inteligenta?”, deci vom incerca sa va raspundem in randurile urmatoare. Pe langa factorul cool si discutiile care se pot starni cand avem invitati, casele inteligente usureaza viata locatarilor, ofera securitate sporita si eficienta energetica, aspecte deloc de neglijat in ziua de azi.

Cum ne poate usura viata o casa inteligenta?

Imaginati-va ca a venit momentul sa va bagati in pat seara, iar in loc sa mergeti prin casa sa inchideti toate luminile, aragazul si sa verificati usa de la intrare pur si simplu apasati pe un buton si casa intra in modul “somn”, moment in care tot ce aveti de facut este sa incepeti sa visati.

De unde cumperi: Module si senzori pentru case inteligente

Filtrul de cafea ar putea fi de asemenea programat sa pregateasca un espresso fierbinte cu cateva minute inainte de a va trezi sau un smootie ca la carte amestecat in blenderul din robotul de bucatarie. S-ar putea astfel ca nu mai fie nevoie de alarma telefonului pentru a va intrerupe brusc somnul de dimineata, pentru ca mirosul cafelei proaspat rajnite va va face sa deschideti ochii de buna voie.

Frigiderul ar putea sti cand ati ramas fara mancare si va comanda singur de pe Internet de la supermarket cele necesare.

Aerul conditionat ar putea porni cu cateva minute intainte de a ajunge acasa, ca sa gasim locuinta la temperatura dorita cand venim obositi de la birou, iar telefonul ar putea anunta automat orice intarziere din trafic care ar necesita amanarea acestui proces.

Si cand plecati in concediu nu va mai trebuie sa stati stresati pentru ca nu mai tineti minte daca ati inchis luminile si ati incuiat usa de la intrare: veti putea verifica si controla acest lucru direct de pe telefon.

Daca vorbim de partea de securitate atunci trebuie sa luam in calcul scenarii in care nu mai avem nevoie de chei, putand folosi autentificarea prin amprenta, voce, retina pentru a deschide usa de la intrare.

Am putea de exemplu sa dam acces unui prieten de la distanta pentru o perioada limitata de timp, in caz ca noi nu suntem acasa. Putem de asemenea accesa in timp real camerele video din casa pentru a verifica bona cea noua pe care am lasat-o sa aiba grija de copii.

Iar in caz ca a fost detectat un intrus vom putea fi notificati imediat pe telefonul mobil, impreuna cu autoritatile care nu vor mai trebui instiintate telefonic, cum se intampla in ziua de azi.

casa

Pe partea de eficienta energetica ganditi-va ca un calorifer uitat deschis cand plecam la birou consuma energie pana cand ne intoarcem acasa, chiar daca o locuinta goala nu trebuie mentinuta la aceeasi temperatura de 20-22 de grade ca atunci cand suntem si noi acasa.

Putem de asemenea seta electrocasnicele sa consume curent doar in intervalele de timp in care pretul pe kilowatt este mai mic. Pe viitor s-ar puta ca si alte utilitati precum apa si caldura sa fie tarifate diferentiat in functie de perioada din zi, deci orice optimizari ale consumului in acest sens se vor traduce prin costuri scazute de intretinere.

Pe partea de entertainment sistemele audio wireless permite impartirea virtuala pe camere si controlul individual dintr-un punct central. Posibilitatile sunt nelimitate si probabil vom afla pe viitor si care din aceste posibilitati reusesc sa isi dovedeasca utilitatea in viata de zi ci zi.